Derventa Genocide Blog

Dobrodošli na moj blog ... Bosnian Genocide, 1992-95. Derventa Genocid nad Bosnjacima I Hrvatima u sjeni Srebrenice

16.07.2013.

AKTUALIZIRATI PITANJE SVIH MJESTA GDJE JE POCINJEN GENOCID ;OD DERVENTE DO VISEGRADA

rs je genocidna i mora nestati

Genocid se desio i u Višegradu

Predstavnici nekoliko međunarodnih institucija na mezarju Stražište

Polaganje cvijeća na spomen obilježje žrtvama genocida Genocid se desio i u Višegradu

Polaganje cvijeća na spomen obilježje žrtvama genocida

 

I Višegrad je grad u kojem je izvršen genocid nad Bošnjacima, poručili su predstavnici nekoliko naučno – istraživačkih institucija iz BiH i Sjeverne Amerike tokom posjete ovom gradu. Delegacija Bosansko – američkog instituta za genocid iz Čikaga, Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva, te ugledni profesor „Southern Connecticut State University“ iz SAD Dejvid Petigru (David Petigrew) položili su cvijeće na spomenik žrtvama genocida na mezarju Stražište, te posjetili ostatke kuće Adema Omeragića u bivšoj Pionirskoj ulici, gdje je u junu 92. godine živo zapaljeno više od 70 bošnjačkih civila. Posjetom Višegradu, kazali su, željeli su osuditi i usprotiviti se negiranju genocida od strane vlasti RS i podržati Bošnjake da se vrate svojim domovima.


- Sva dokumentacija kao i istraživanja ovog Instituta pokazuju da je i na području Višegrada, ali i cijele istočne Bosne, u svim okupiranim mjestima i gradovima izvršen genocid, bez obzira o kojem je agresoru riječ. Na primjeru izvršenih zločina na području Višegrada pouzdano se može utvrditi genocidna namjera koja je postojala, može se utvrditi udruženi zločinački poduhvat i da je i ovaj genocid planirala, organizirala i izvodila država SR Jugoslavija, JNA, a posebno Užički korpus. Postoje dokumenti da je tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izdao naredbu o dolasku Užičkog korpusa – kazao nam je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Smail Čekić.

Profesor Ismet Dizdarević naglašava potrebu da naučna istina postane općeprisutna u javnosti, ali i u programima obrazovanja mladih. Ugledni profesor filozofije i međunarodni ekspert iz SAD David Petigrew je iskazao pijetet prema žrtvama ukopanim na mezarju, ali i poštovanje prema građanima i aktivistima koji su na Stražištu podigli spomenik žrtvama genocida.– Tragično je da je međunarodna zajednica u Bosni od 92. do 95. doživjela neuspjeh, a mogu reći da i danas doživljava propast. Treba govoriti o RS, koja je nastala u Dejtonu i o njenom djelovanju nakon Dejtona – istaknuo je Petigrew.

Eksperti za međunarodno pravo reagirali su i na istragu MUP-a RS protiv majki Srebrenice.

- Riječ je o nastavku genocida, o radnjama koje i dalje imaju za cilj potpuno ili djelomično istrebljenje Bošnjaka nad kojima je od 92. do kraja 95 vršen genocid. Taj zločin traje, uključujući i zadnju fazu genocida koja se zove negiranje genocida – kaže Čekić.

Petigrew dodaje kako vlasti RS sistemski žele stvoriti klimu koja će spriječiti povratak Bošnjaka.

- Uporedio bih vlasti RS sa vlastima aparthejda u Južnoj Africi gdje jednom narodu nije bilo dozvoljeno da normalno živi. Na istom fonu je i ova današnja istraga protiv majki Srebrenice kojima nije dozvoljeno da dođu na mjesto gdje je izvršena masovna likvidacija. Zalažem se za intervenciju međunarodne zajednice, posebno u slučajevima gdje se žrtva pokušava optužiti i gdje se istina pokušava prikazati drugačijom nego što jeste – ističe Petigrew.

rs je genocidna i mora nestati

Derventa Genocide Blog
<< 07/2013 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Srpski genocid u BiH nesmije biti zaboravljen
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
26743

Powered by Blogger.ba