Derventa Genocide Blog

Dobrodošli na moj blog ... Bosnian Genocide, 1992-95. Derventa Genocid nad Bosnjacima I Hrvatima u sjeni Srebrenice

24.07.2013.

SRBIJA CE RUSKIM OTROVNIM GOVNIMA ICI NA UNISTENJE BALKANA EU A ONDA SE POVUCI U OKRILJE RUSIJE

rs je genocidna i mora nestati

 

 

Tisuće tona otrova koji izaziva leukemiju nestale na putu do Rijeke?!

Novi specijalni rat Srbije

 

 

Tisuće tona otrova koji izaziva leukemiju nestale na putu do Rijeke?!

Izvoz u Kinu ili?  Regionalna saradnja

                             srba u regionu                        

Srbijanske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari iz srbijanskih tvornica, umjesto u Kini, završile negdje u Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj, konkretnije i u Jadranu.

Najmanje 2.000 tona iznimno toksičnog cink-oksida koji izaziva leukemiju izašlo je iz Srbije i krenulo prema Kini preko Hrvatske, Grčke i Rumunjske, objavio je prije nekoliko dana
Kurir, ali se ne zna gdje je točno završilo.

U tijeku je istraga u koju su se uključile i službe iz regije jer se sumnja kako otpad nije ni stigao na odredište, već ga je tvrtka "Pro-plast" iz Sremske Mitrovice ilegalno odložila u ovim državama. Najmanje 300 tona ovog otpada nalazi se u Srbiji.

Akciju je od početka vodila Uprava carina Srbije, u suradnji s Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, s ministricom Zoranom Mihajlović na čelu, a nedavno su se uključili i policija i tužiteljstvo. Isporuke iz Srbije bile su upućene u luke u Konstanci, Rijeci i Solunu, pa je ugrožena cijela regija.

U istragu se uključilo i Ministarstvo zaštite okoliša Republike Hrvatske, iz kojega za
Novi List

odgovaraju kako im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno kako se provodi intenzivna istraga te će i hrvatska inspekcija zaštite okoliša, u suradnji s Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, također poduzeti odgovarajuće korake.

Direktor tvrtke "Pro-plast" Predrag Racić za Kurir je kazao kako ima suglasnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za izvoz cink-oksida u Kinu, i kako u tomu nema ništa nezakonito

Dnevnik.ba

SRPSKO-RUSKI ODNOSI U SVETSKOJ KRIZI

Kulturno-istorijski  temelji srpsko-ruskih odnosa dobro su znani: zajedničko poreklo i  srodni jezici sa korenom u staroslovenskom jeziku; identična tradicija  istočno-vizantijskog pravoslavlja što je, i pored teritorijalne  odvojenosti dva slovenska naroda, održavala duhovnu i  kulturno-kolektivnu, identitetsku bliskost; kulturna saradnja i izrazito  istorijsko savezništvo.

Van svake sumnje je da je imperijalna  Rusija. u svom širenju uticaja prema Sredozemlju, to jest prostorima  kojima je vladalo Osmansko carstvo, u odnosima prema Srbima i Balkanskim  Slovenima bila rukovođena sopstvenim strateškim interesima pomešanim sa  ideološkim i verskim svetonazorima te osećanjima. U okviru njih ona je,  sasvim prirodno, sagledavala problematiku ondašnjeg „Istočnog pitanja“ –  rešavanja sudbine prostora Osmanskog carstva oko koga su se jagmile sve  tadašnje velike evropske sile.[1] Pri tome je važno istaći da su se  ruski real-politički interesi u najvećoj meri podudarali sa  nacional-oslobodilačkim težnjama balkanskih hrišćana, sigurno mnogo više  nego interesi drugih velikih sila na ovom prostoru.[2]


Srpsko-ruski odnosi, gledano u dimenzijama ovog političkog  savezništva, predstavljaju, u najvećoj meri, pozitivan pol ruske  „istočne politike“. U njima je Rusija, gledajući svoje interese i  dinamiku u ondašnjim odnosima moći, u različitim fazama tokom celog 19.  veka odigrala veoma bitnu ulogu i stvaranju, jačanju i širenju moderne  srpske države. U procesu koji je počeo još u 18. veku, Srbi su se  nametnuli kao etnička grupa na Balkanu kojima je Rusija, ukupno  gledajući, davala prioritet u okviru rešavanja „istočnog pitanja“, iako  su za samo kontrolisanje plovidbe strateški važnim crnomorskim tesnacima  tu ulogu, iz geopolitičkih razloga, trajno trebali da imaju, pre svih –  Bugari.[3] Istorijske prilike svedoče da uticaji ondašnjih drugih  velikih sila nikada ne bi doprineli stvaranju samostalne srpske države,  već bi jedno podaništvo samo zamenili drugim. Sa druge strane, Rusi nisu  stvorili modernu srpsku državu (kao što su to učinili Bugarima i  Rumunima, a u saradnji sa Britanijom i Francuskom – i  Grcima), ali su  odigrali značajnu ulogu u pomoći da je Srbi samo stvore.19.07.2013.

ZRTVAMA USKRACENO PRAVO NA POBJEDU

rs je genocidna i mora nestati

Galbrajt: Bosanski Srbi su genocidni fašisti
Galbrajt je rekao da se 1995. godine "založio za zaustavljanje hrvatsko-muslimanske ofanzive na Republiku Srpsku /RS/, prije nego što su Srbi potpuno poraženi, ali da je pogriješio", prenosi veb magazin "Bošnjaci net".

"Bosanskim snagama trebalo je dozvoliti da do kraja završe posao. Jer bosanski Srbi su fašisti, genocidni fašisti. Možda bi bilo bolje da smo tada dozvolili da oni budu u potpunosti pokoreni, da bi se njihov nacionalizam zaustavio", naveo je Galbrajt u emisiji "Kako se ratovi završavaju" emitovanoj 10. oktobra na "Nešnel pablik radiju" /National Public Radio/.

Autor Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk govorio je u toj emisiji o pregovorima u Dejtonu i zaustavljanju rata i objasnio kako je BiH morala de fakto da bude podijeljena na dva dijela, odnosno entiteta.

 

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da su bosanski Srbi "genocidni fašisti".

 

Galbrajt, koji je bio Klintonov ambasador u Hrvatskoj, svojim odgovorom bivšem kolegi Montgomeriju, zapravo je samo ponovio ono što neprestano tvrdi i dokazuje.

 

 

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith) izjavio je da je Republika Srpska nastala genocidom, zbog čega joj "nikada ne treba dopustiti pravo na samoopredeljenje".Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak rekao je da eniteti odmažu napretku u BiH, ali da je taj način sklopa bio neophodan da se uticaj jedne grupe ne može koristiti protiv drugih etničkih grupa.


18.07.2013.

STOP APARTHEJDU KOJI PROVODI GENOCIDNA MILICIJA GENOCIDNE rs

TRECI RAJH JE JOS ZIV

Image Hosted by ImageShack.us Bosanske Posavine i RBiH

DIZEMO SVOJ GLAS PROTIV APARTHEJDA U OKUPIRANOM DJELU RBiH

Posto su Hrvate Katolike gotovo istrijebili I svakodnevno ubijaju one malobrojne koji se vrate na svoja ognjista Sada po svaku cjenu zele provesti u djelo tu istu sudbinu koju su namjenili Bosnjacima Muslimanima Bosanske Posavine

Umjesto osiguranja skupa, saslušavaju nas

Nakon Hatidže Mehmedović, saslušani uposlenici Opštine

 

URED GESTAPA I WERMAHTA U SREBRENICI       

                             

U Policijskoj stanici u Srebrenici jučer su nastavljena saslušanja srebreničkih Bošnjaka zbog toga što su 13. jula ove godine, obilježavajući 18. godišnjicu genocida, posjetili stratište Bijela kuća u Potočarima, gdje su ubijani njihovi najmiliji.

Nakon Hatidže Mehmedović, saslušani uposlenici Opštine

Dan ranije su saslušani Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke, te aktivisti Koalicije 1. mart Almir Salihović i Zekerijah Hadžić, dok su se pozivu srebreničke policije jučer odazvali Hasudin Mustafić, samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Opštine Srebrenica, i Muhamed Avdić, uposlenik u ovoj opštini.

- Pa ovo je strašno da MUP RS-a koji je, prema svim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju Srebrenica 1995. godine, učestvovao u zločinu genocida danas poziva žrtve genocida na saslušanje zato što su se prisjetile svojih najmilijih. Dakle, MUP umjesto da žrtvama obezbijedi mjesto da dođu, da se prisjete svojih najmilijih, gdje su ubijeni dječaci od 12 i starci do 77 godina, oni se pozivaju na neki zakon i zabranjuju žrtvama da dođu na mjesto stratišta, kazao je Avdić, koji je tokom posjete Bijeloj kući bio jedan od redara.

Kako je ispričao Mustafić, on je na saslušanje pozvan kao radnik u Opštini Srebrenica, i kao osoba koja je 13. jula prisustvovala obilježavanju stradanja kod Bijele kuće, ispred zgrade Elektroprijenosa.

- Dao sam izjavu o dešavanjima istog dana kada smo zajedno sa pripadnicama nekoliko udruženja posjetili stratišta u Potočarima ispred Bijele kuće, koja je vlasništvo Elektroprijenosa. Iznio sam ono što sam vidio, pa vidjećemo šta će se dešavati. Neka svako radi svoj posao, kazao je Mustafić, koji je dodao da u pozivu nije navedeno da li je pozvan u svojstvu osumnjičenog ili u svojstvu svjedoka.

 

CIA: Zloćince čeka kazna, a Republiku Srpsku ukidanje!

 

16.07.2013.

AKTUALIZIRATI PITANJE SVIH MJESTA GDJE JE POCINJEN GENOCID ;OD DERVENTE DO VISEGRADA

rs je genocidna i mora nestati

Genocid se desio i u Višegradu

Predstavnici nekoliko međunarodnih institucija na mezarju Stražište

Polaganje cvijeća na spomen obilježje žrtvama genocida Genocid se desio i u Višegradu

Polaganje cvijeća na spomen obilježje žrtvama genocida

 

I Višegrad je grad u kojem je izvršen genocid nad Bošnjacima, poručili su predstavnici nekoliko naučno – istraživačkih institucija iz BiH i Sjeverne Amerike tokom posjete ovom gradu. Delegacija Bosansko – američkog instituta za genocid iz Čikaga, Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva, te ugledni profesor „Southern Connecticut State University“ iz SAD Dejvid Petigru (David Petigrew) položili su cvijeće na spomenik žrtvama genocida na mezarju Stražište, te posjetili ostatke kuće Adema Omeragića u bivšoj Pionirskoj ulici, gdje je u junu 92. godine živo zapaljeno više od 70 bošnjačkih civila. Posjetom Višegradu, kazali su, željeli su osuditi i usprotiviti se negiranju genocida od strane vlasti RS i podržati Bošnjake da se vrate svojim domovima.


- Sva dokumentacija kao i istraživanja ovog Instituta pokazuju da je i na području Višegrada, ali i cijele istočne Bosne, u svim okupiranim mjestima i gradovima izvršen genocid, bez obzira o kojem je agresoru riječ. Na primjeru izvršenih zločina na području Višegrada pouzdano se može utvrditi genocidna namjera koja je postojala, može se utvrditi udruženi zločinački poduhvat i da je i ovaj genocid planirala, organizirala i izvodila država SR Jugoslavija, JNA, a posebno Užički korpus. Postoje dokumenti da je tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izdao naredbu o dolasku Užičkog korpusa – kazao nam je direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Smail Čekić.

Profesor Ismet Dizdarević naglašava potrebu da naučna istina postane općeprisutna u javnosti, ali i u programima obrazovanja mladih. Ugledni profesor filozofije i međunarodni ekspert iz SAD David Petigrew je iskazao pijetet prema žrtvama ukopanim na mezarju, ali i poštovanje prema građanima i aktivistima koji su na Stražištu podigli spomenik žrtvama genocida.– Tragično je da je međunarodna zajednica u Bosni od 92. do 95. doživjela neuspjeh, a mogu reći da i danas doživljava propast. Treba govoriti o RS, koja je nastala u Dejtonu i o njenom djelovanju nakon Dejtona – istaknuo je Petigrew.

Eksperti za međunarodno pravo reagirali su i na istragu MUP-a RS protiv majki Srebrenice.

- Riječ je o nastavku genocida, o radnjama koje i dalje imaju za cilj potpuno ili djelomično istrebljenje Bošnjaka nad kojima je od 92. do kraja 95 vršen genocid. Taj zločin traje, uključujući i zadnju fazu genocida koja se zove negiranje genocida – kaže Čekić.

Petigrew dodaje kako vlasti RS sistemski žele stvoriti klimu koja će spriječiti povratak Bošnjaka.

- Uporedio bih vlasti RS sa vlastima aparthejda u Južnoj Africi gdje jednom narodu nije bilo dozvoljeno da normalno živi. Na istom fonu je i ova današnja istraga protiv majki Srebrenice kojima nije dozvoljeno da dođu na mjesto gdje je izvršena masovna likvidacija. Zalažem se za intervenciju međunarodne zajednice, posebno u slučajevima gdje se žrtva pokušava optužiti i gdje se istina pokušava prikazati drugačijom nego što jeste – ističe Petigrew.

rs je genocidna i mora nestati

16.07.2013.

AGRESORI MORAJU ZNATI KOJA JE CJENA GENOCIDA

rs je genocidna i mora nestati

Srbija mora platiti kompenzaciju Bosni da se zna ko je bio aggressor

TRAGOVI KRVI VODE DO UKIDANJA GENOCIDNE TVOREVINE rs

TRAGOVI KRVI VODE DO UKIDANJA GENOCIDNE TVOREVINE rs

image Roy Gutman  

SARAJEVO - Ugledni američki novinar i publicista, dobitnik Pulitzerove nagrade za izvještavanje o genocidu i drugim zločinima počinjenim tokom rata u Bosni Hercegovini, Roy Gutman, izjavio je u intervjuu za agenciju Anadolija da Srbija mora platiti kompenzaciju svim žrtvama zločina koje je ta zemlja počinila u susjednoj BiH.

 

“Srbijanski lideri su uputili izvinjenje i to je taj prvi korak, ali i vrlo hrabar ako imate u vidu činjenicu da bijesni nacionalisti još uvijek imaju značajnu moć u srbijanskoj politici. Ali, Srbija mora platiti kompenzaciju žrtvama njenih zločina u Bosni, jer ako se to ne desi, onda nema nikakve razlike između žrtve i agresora. Najbitnije je da se prizna šta su počinili u toku rata u Bosni, da sve bude jasno kazano, da sve bude upisano u školske udžbenike i da se prihvate presude Haškog suda i ostalih tribunala. Ali nisam siguran da se išta od toga dešava”, rekao je Gutman.
 
 Novinar koji je 2. augusta 1992. svijetu obznanio postojanje koncentracionih logora u BiH, u kojima su Srbi u očajnim uslovima držali bošnjačke i hrvatske civile, istakao je kako je Srebrenica, prije genocida koji se desio u toj "zaštićenoj zoni UN-a", bila problem za bosanske Srbe koji su željeli formirati etnički homogen entitet Republiku Srpsku.
 
“Bosanski Srbi su osjećali da su osvojili i pokorili dolinu rijeke Drine i cijelu istočnu Bosnu, ali Srebreničani su bili među onima u toj regiji koji su odbili da se predaju, prije svega zbog vrlo hrabrog liderstva vojnog komandanta Nasera Orića i drugih, ali i zbog straha da bi povlačenje za njih značilo smrt i mogući nestanak. Tako je opstanak Srebrenice kao bošnjačkog grada izgledao kao veliki trn u oku generala Ratka Mladića. Zbog toga je armija bosanskih Srba, uz snažnu podršku jugoslavenske armije, počinila strašne zločine u dolini rijeke Drine, ali i genocid u Srebrenici koji se izdvaja kao najteži, jer to nije bio samo pokušaj da se osvoji određeni teritorij, nego i da se zauvijek otjeraju ljudi sa tih prostora i da se uništi cijela muška populacija u tom kraju”, poručio je Gutman.
 
Naglasio je kako je general Mladić mogao spriječiti masovni pokolj Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, istakavši da je on imao punu ovlast da odluči šta želi da učini s tim bosanskim gradićem.
 
“Jasno je da je general Mladić imao apsolutne ingerencije da odluči šta želi da uradi sa Srebrenicom, jer nije bilo nikakve prisile na njega od strane Slobodana Miloševića i Momčila Perišića, i živio je bez straha da bi moglo doći do strane intervencije koja bi ga spriječila u njegovim namjerama. Ali Mladić je jedan luđak. Nakon svega učinjenog u Srebrenici, to je sada svima kristalno jasno”, rekao je ugledni američki novinar.
 
Ukazao je da nijedna zemlja svijeta u vrijeme genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nije imala hrabrosti i volje da digne glas razuma i da zaprijeti da se odmah prestane sa pokoljem bosanskih muslimana.
 
“Ja sam uradio jednu opsežnu studiju u vezi sa događajima u Srebrenici, posebno o ulozi Ujedinjenih nacija (UN) u tom gradu. U studiji se opisuje Yasushi Akashi kao glavni akter koji je blokirao puteve da se narodu Srebrenice nekako pomogne. Ali ipak ne smijemo zaboraviti da je on bio samo jedan predstavnik UN-a, a ne UN kao takav. Mi smo UN, svi mi, ali posebno vodeći svjetski igrači, kao što su Sjedinjene Američke Države. SAD su Srebrenicu prebacile u ruke UN-a i Amerika se tako oslobodila odgovornosti pod izlikom Ženevske kovencije i pravila zločina protiv čovječnosti koji su postavljeni nakon suđenja u Nurnbergu. I svi su isto učinili. Svi su se 'uspjeli oprati' od Srebrenice. Koja je zemlja i koji lider u to vrijeme nazvao stvari onakvim kakve su bile? Ko je tada bio glas razuma i humanosti u svjetskoj zajednici”, upitao je Gutman.
 
Uvjeren je da je Evropa dozvolila genocid u Srebrenici jer je bila totalno razjedinjena o tome kako djelovati i previše se oslonivši na odluke i poteze SAD-a.
 
“Evropa, kako je opisati? Tako mnogo izjednačenih velikih zemalja sa različitim nacionalnim interesima. Jedino vodstvo za Evropu, u to vrijeme, pa čak i sada, mogu slobodno kazati, predstavljaju Sjedinjene Američke Države. A Bill Clinton je bio odlučan da ne interveniše u Bosni ako bi intervencija značila upotrebu vojne sile. Na kraju je morao intervenisati jer je Evropa djelovala nijemo i paralizirano”, prisjetio se Gutman.
 
Dobitnik Pulitzera za izvještavanje iz ratne BiH smatra da zločini koje su počinili bosanski Srbi nad muslimanima u ostalim bosanskim općinama, a ne samo u Srebrenici, moraju biti označeni i prihvaćeni kao genocid, naglasivši da za to postoje brojni dokazi.
 
“1993. godine sam napisao knjigu pod naslovom 'Svjedok genocida' u kojoj sam naveo da su svi sistematski napadi u BiH počinjeni da se uništi bosanski narod. Ti napadi, uglavnom, uključuju etničko čiščenje i sistematsko ubijanje muškaraca na određenim područjima, sistematsko silovanje bosanskih žena, plansko uništenje Bošnjaka i muslimanske kulture u Bosni i mnoge druge teške zločine. Nakon svega, mislim da je to bio jedan veliki genocid”, kazao je poznati novinar i publicista.
 
Napomenuo je kako je iznenađen odlukama sudija u Hagu koji su posljednjih godina oslobodili nekoliko srpskih zvaničnika istakavši da su oni morali biti kažnjeni jer su direktno bili umiješani u rat u Bosni.
 
“Postoje mnoge kontroverze oko posljednjih presuda Haškog suda. Iznenadile su me oslobađajuće presude u slučaju nekoliko srpskih vojnih zvaničnika, koji su sigurno znali šta se dešava u ratu u Bosni i koji su pomagali vojsci bosanskih Srba i nisu učinili ništa da zaustave zločine protiv nevinih civila”, rekao je Gutman. 

 

 


 
Ocijenio je kako je Haški sud pokušao da izjednači sve strane i da poruči kako su svi činili zločine, gubeći iz vida da svi zločini nisu isti.
 
“Problem sa međunarodnim sudovima ove vrste je to da oni traže načine kako da izjednače zločine i da kazne ljude na svim stranam kako bi pokazali pravednost. Ali, svi zločini nisu isti i nemaju istu težinu. Haški sud je pokušao da prikupi podatke o dešavanjima u Bosni u toku rata i da odredi neku pravdu, koja je u konačnici, prema mome mišljenju, od velikog značaja za one koji su izgubili svoje najmilije u ratu ili za one koji su preživjeli torturu, silovanje ili bilo kakav horor. Haški sud možda nije uspio spriječiti činjenje zločina u svijetu, ali jeste pokazao svijetu da međunarodna zajednica ne prihvata nekažnjivost zločina.”
 
Na kraju intervjua za agenciju Anadolija, ugledni američki novinar i publicista Roy Gutman napomenuo je da najviše o Srbiji ovisi da li će se na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, desiti novi genocid kao što je onaj u Srebrenici.
 
“Najviše ovisi o Srbiji da li će na Balkanu doći do novih pokolja i novih genocida. Ako prihvate ono što su počinili i zauvijek okončaju sa erom opovrgavanja, negiranja i iznošenja laži, moglo bi doći do nove ere mira za cijelu regiju. Ali, ako Srbija to ne učini, a to je ono što se desilo nakon Drugog svjetskog rata, historija bi se mogla ponoviti na tim prostorima. Srbija određuje sudbinu Balkana. Ali istovremeno i međunarodna zajednica je sada više prisutna na tim prostorima, iako nerijetko nejasna i neuvjerljiva, kao što su i same Sjedinjene Američke Države iznenada napustile Bosnu i ostavile nefunkcionalnu ustavnu stukturu čije donošenje su pomogle u Daytonu. SAD bi trebale pojačati ulogu u Bosni i završiti započeti posao u toj zemlji, a to je ono što bi istinski svjetski lider morao učiniti”, poručio je Gutman.

 

           

 

13.07.2013.

APARTHEJD U GENOCIDNOJ rs

rs je genocidna i mora nestati

TRAGOVI KRVI VODE DO UKIDANJA GENOCIDNE TVOREVINE rs

Subašić: Ovdje su '95. mučili našu djecu, a sad nama ne daju da uđemo

 

 

 

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić zatražit će danas ljekarku pomoć u Kladnju jer su joj u komešanju prilikom pokušaja ulaska u hangar u Kravici, gdje su porodice žrtava namjeravale odati počast najmilijima, povrijeđeni ruka i stomak.

Kako je Subašić istaknula za Fenu, članovi porodica ubijenih pokušali su ući u hangar kako bi prvi put nakon rata obišli mjesto gdje su 1995. godine zatočeni i ubijani njihovi najmiliji, u čemu su ih pokušali spriječiti pripadnici policije RS-a.Jedan od policajaca u tom ju je komešanju odgurnuo, udarivši je u stomak i ruku."Ruka mi je sada pomodrila, a i na stomaku imam modricu i bolove, te ću otići na ljekarski pregled u Kladanj. Našu su djecu 1995. godine prisilili da uđu u hangar gdje su ih mučili i ubijali, a danas majkama ne daju da to mjesto posjete", kazala je ona.Ona navodi da je u ovom događaju lakše povrijeđeno još nekoliko žena, ali su članovi porodica u konačnici uspjeli ući u hangar te odati počast ubijenima. - See more at: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/155970-subasic-ovdje-su-95-mucili-nasu-djecu-a-sad-nama-ne-daju-da-udjemo.html#sthash.VImYBAvw.dpufKako je Subašić istaknula za Fenu, članovi porodica ubijenih pokušali su ući u hangar kako bi prvi put nakon rata obišli mjesto gdje su 1995. godine zatočeni i ubijani njihovi najmiliji, u čemu su ih pokušali spriječiti pripadnici policije RS-a.Jedan od policajaca u tom ju je komešanju odgurnuo, udarivši je u stomak i ruku."Ruka mi je sada pomodrila, a i na stomaku imam modricu i bolove, te ću otići na ljekarski pregled u Kladanj. Našu su djecu 1995. godine prisilili da uđu u hangar gdje su ih mučili i ubijali, a danas majkama ne daju da to mjesto posjete", kazala je ona.Ona navodi da je u ovom događaju lakše povrijeđeno još nekoliko žena, ali su članovi porodica u konačnici uspjeli ući u hangar te odati počast ubijenima.

 

 

13.07.2013.

CIA: Zloćince čeka kazna, a Republiku Srpsku ukidanje!

rs je genocidna i mora nestati

p

 

 

DERVENTA JE DRUGI VUKOVAR

Grad u kome susrbi takodze pocinili genocide

Fotografija br. 37 Civili koje su ubili JNA i srpski „borci“ 16.04.1992. u G. Kolibama

02. svibanj 1992

VRS zapoela osvajanje Gornjih Koliba

 Nakon jutarnje topnike pripreme,etnici su prodrli do džamije u G. Kolibama. Zrakop-lovstvo je dva puta raketiralo most na r. Savi u Bosanskom Brodu. Jedan je zrakoplovoboren

http://www.youtube.com/watch?v=egxYAmDXZAc

                                    

Pogledajte ;
MIROSLAV VASILIĆ, ZAROBLJENI SRPSKI OFICIR GOVORI O SVOM RATNOM POHODU NA POSAVINU
MI SMO SRUŠILI PLEHAN I UBIJALI CIVILE!
http://nebeskimnarodomsotonavlada.blogger.ba/
U zakljucku se navodi;
Zauzeli smo to hrvatsko selo ubivši sve što se moglo ubiti.
S majorom Pantelijom Čurguzom, krenuli smo u osvajanje hrvatskih sela Modrana i Plehana, a ja sam raspoređen u bataljun kojim je zapovijedao kapetan Ostoja Jajčanin. Preko njih je iz najvišeg vrha naše vojske odmah stigla i naredba da se miniraju, bolje reći uklone sa zemlje, svi tuđi vjerski i drugi objekti, posebno samostan Plehan, sve što je mirisalo na ustaštvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

              

07.07.2013.

DBHBFGXC2; TUZILASTVO BiH I SIPA ,AKCIJA ILI MI IH LIKVIDIRAMO

rs je genocidna i mora nestati

 

Spisak zlocinaca sa prostora Bosne i Hercegovine  
 
RATNI ZLOCINCI U REPUBLICI SRPSKOJ
“Ratni zlocinci u RS”, Medjunarodna krizna grupa je pocetkom novembra 2000. godine objavila studiju, u kojoj se detaljno opisuju sadasnje i bivse pozicije 75 pojedinaca u Republici Srpskoj koji se povezuju s ratnim zlocinima, posebno se analizira zasto ti ljudi jos uvijek nisu u Tribunalu u Haagu, nego su, ne samo na slobodi, nego i prisutni u politickom, ekonomskom i adminsitrativnom zivotu manjeg bosanskohercegovackog entiteta. 
"Mnogi od njih" stoji u izvjestaju, "zbog svojih funkcija, redovno se vidjaju s predstavnicima SFOR, OSCE, UN-a i OHR." Medjunarodna zajednica u potpunosti je svjesna da su oni povezani s ratnim zlocinima, ali ipak s njima, ponekad i dnevno, suradjuje. 
U studiji su na vise od 90 stranica ukratko opisani najtezi ratni zlocini i osobe koja su tada bila ili direktno odgovorna za pocinjenje zlocine, ili se vjeruje da su, po prirodi stvari, bili na takvim pozicijama da su za zlocine znali, poticali ih, ili se s njima slagali. 
Autori ove studije tvrde da znaju da su neki od pojedinaca koji se u njoj spominju vec na “tajnoj listi” Tribunala, ali se uzdrzavaju od iznosenja vise detalja kako ne bi ometali istrage suda u Haagu. 
U studiji se obradjuje 18 “najproblematicnijih” opstina, plus Distrikt Brcko.

Prenosimo krace izvode iz ove studije Medjunarodne krizne grupe i imena pojedinaca koji su u njoj oznaceni kao “osobe povezane sa ratnim zlocinima” u BiH.
BIJELJINA
Srpske snage, zajedno sa paravojnim grupama Tigrovima Zeljka Raznatovica-Arkana i Panterama Ljubise Savica-Mauzera, okupirale su u prvoj sedmici aprila 1992. ovaj grad, nakon cega su raznovrsnim zlocinackim metodama poubijale, zatvorile u koncentracione logore ili protjerale 40-postotno nesrpsko stanovnistvo. Danas u Bijeljini zive mnogi koji su ucestvovali u ovim zlocinima, kao i neki koji su se, sa slicnom «reputacijom», doselili iz drugih krajeva Bosne, kao sto je, primjerice, Vlado Vrkes, drugi covjek srpskog Kriznog staba u Sanskom Mostu. Medju njima su: Mirko Blagojevic, visoki funkcioner Srpske radikalne stranke koji je tokom napada na Bijeljinu komandovao paravojnom skupinom «Mirkovi cetnici», a svjedoci u Haagu su ga spominjali i kao nasilnika koji je «djelovao» u konc-logoru Luka u Brckom. Vojkan Djurkovic, major u Arkanovim Tigrovima i osoba koja je, protjerujuci nesrpsko stanovnistvo, opljackala veliki broj lokalnih Bosnjaka i Hrvata, danas vodi privatnu detektivsku agenciju. Jovan Acimovic, kojega neki izvjestaji navode kao osobu odgovornu za konacno protjerivanje nesrpskog stanovnistva malo prije potpisivanja Daytonskog sporazuma, danas radi u opstinskoj policiji u Bijeljini.
BRATUNAC I SREBRENICA
Ova dva grada se nalaze uz granicu sa Srbijom i njihovo osvajanje su potpomogle regularne jugoslovenske vojne jedinice. Bratunac je pao u srpske ruke u samom pocetku rata, kada je izmedju sest i sedam hiljada lokalnih nesrba zatvoreno u koncentracione logore, muceno, ubijano, a na kraju protjerano, dok je Srebrenica okupirana u julu 1995., nakon cega su, kako se vjeruje, srpske snage hladnokrvno i neselektivno masovno poubijale oko 8.000 Bosnjaka, koji su se predali ili su zarobljeni. Mnogi od lokalnih politicara koji su djelovali u vremenu kad su ratni zlocini pocinjeni, aktivni su i danas. Oni ponavljaju da nikakvi zlocini nisu pocinjeni, cime doprinose kolektivnom srpskom odbijanju da se suoci sa tim zlocinima. Miroslav Deronjic, sef bratunackog SDS-a, spominje se u procesu Radislavu Krsticu kao Karadzicev «komesar» za Srebrenicu. U jednom dokumentu OHR-a navodi se da je Deronjic nagovarao gen. Mladica da ne ide na pregovore sa srebrenickim Bosnjacima rijecima: «Ionako cemo ih sve pobiti». Danas je clan opstinske Skupstine u Bratuncu. Ljubisav Simic, Deronjicev bliski saradnik, smatra se jednim od najodgovornijih za etnicko ciscenje Bratunca, danas je takodjer clan opstinskog parlamenta. Miodrag Josipovic, aktuelni gradonacelnik Bratunca, ucestvovao je tokom rata u protjerivanju nesrba na potezu od Srebrenice do Zvornika, vjeruje se da je sudjelovao u masovnom ubijanju srebrenickih Bosnjaka, a smatra se odgovornim i za pokusaj prikrivanja masovnih grobnica. Miladin Simic, Novak Stjepanovic-Krke, Zlatko Celanovic, Najdan Mladjenovic i Luka Bogdanovic takodjer se spominju kao osobe koje svojim ratnim nedjelima odgovaraju foto-robotu Haaskog tribunala, i takodjer se svi dan-danas nalaze u gradovima gdje su pocinjeni zlocini
BRCKO
Pored Gorana Jelisica i Ranka Cesica, koji u Haagu vec odgovaraju za zlocine pocinjene nakon sto je u maju 1992. Brcko palo u srpske ruke, vise izvjestaja i svjedocenja kao jednog od najodgovornijih za zlocine pocinjene u ovom gradu navode Djordja Ristanica, koji je danas clan prelazne vlade Distrikta Brcko.

CAJNICE I RUDO
Aktuelni gradonacelnik Cajnica, Dusko Kornjaca, smatra se najodgovornijom osobom za neselektivna ubistva, mucenja zarobljenika, unistavanje njihove imovine i etnicka ciscenja u podrucju izmedju Cajnica, Rudog i Trebinja. Milorad Zivkovic, trenutno sef cajnicke policije, i Dusan Pejovic, kandidat SDS-a na predstojecim izborima u BiH, takodjer se u vise dokumenata i svjedocenja spominju kao osobe koje su naredile ili pocinile ratne zlocine u ovom podrucju.
DOBOJ
Za zlocine koji su pocinjeni nakon sto su 1992. srpske snage zauzele Doboj, najodgovornijima se smatraju Milan Ninkovic, koji je danas direktor jednog velikog lokalnog preduzeca, Andrija Bjelosevic, koji je trenutno savjetnik ministra policije RS, Vlado Djurdjevic, direktor jedne velike dobojske firme i Drago Ljubicic, direktor dobojske Carine.
Za zlocine koji su pocinjeni nakon sto su 1992. srpske snage zauzele Doboj, najodgovornijima se smatraju Milan Ninkovic, koji je danas direktor jednog velikog lokalnog preduzeca, Andrija Bjelosevic, koji je trenutno savjetnik ministra policije RS, Vlado Djurdjevic, direktor jedne velike dobojske firme i Drago Ljubicic, direktor dobojske Carine.
FOCA

U Haagu se trenutno odvijaju dva procesa za zlocine pocinjene u Foci, u kojima su optuzeni Dragoljub Kunarac, Radomir Kovac, Zoran Vukovic i Milorad Krnjojelac. Pored njih, za brojne zlocine pocinjene u ovom gradu, kojeg su okupacijske vlasti kasnije cak prozvale Srbinje, u studiji Medjunarodne krizne grupe navode se jos Zoran Vladicic, Miodrag Koprivica, Brane Cosovic i Boro Ivanovic, danas svi zaposleni u focanskoj policiji, zatim Vojislav Bodiroga, clan opstinske vlade, Simo Mojevic, direktor osnovne skole «Sveti Sava» (od bosnjackih povratnika – navodi se u studiji ICG-a – ocekuje se da svoju djecu salju u ovu skolu), Petar Mihajlovic, sef lokalnog udruzenja srpskih izbjeglica, kao i najblizi Karadzicevi ratni saradnici Velibor Ostojic, Petko Cancar i Vojislav Maksimovic.
GACKO I TREBINJE

Brojni zlocini pocinjeni u ove dvije hercegovacke opstine najcesce se stavljaju na teret clanovima lokalnog srpskog Kriznog staba, kojeg su sacinjavali Mitar Lazetic, Kostadin Jegdic, Zdravko Zirojevic, Vojin Popovic, Goran Lucic, zatim Milijan Miric, trenutno policajac u Gacku, a postoje informacije da se priprema optuznica protiv jos devet lokalnih srposkih policajaca. Na listi je i ratni gradonacelnik Trebinja, Bozidar Vucurovic, za koga se navodi da je i danas vrlo utjecajan u ovom gradu.
HAN PIJESAK
Bogdan Todorovic, direktor lokalnog radija, Goran Kanostravac, policajac i Dusan Gasevic, clan opstinske vlade, navode se kao moguci optuzeni za ratne zlocine u Han Pijesku, opstini gdje vikendicu ima i u nju i dan-danas ponekad dolazi, dvostruko optuzeni za genocid, gen. Ratko Mladic.
KLJUC
Marko Adamovic, trenutno major vojske RS, Marko Samardzija, cije je danasnje zanimanje nepoznato, Milan Tomic, koji je nedavno iz Novog Sada poslao zahtjev za povratak u svoj predratni stan u Kljucu, navode se kao vjerovatno najodgovornije osobe za surovo etnicko ciscenje ovog grada, tokom kojeg je pobijeno vise stotina lokalnih nesrba.
PRIJEDOR Opstina u kojoj su pocinjeni zlocini genocida i zlocina protiv covjecnosti medju najstrasnijima u BiH, dosad je u Haag isporucila desetak optuzenih, u procesima Omarska i Keraterm. Dodatno, ICG navodi i sljedece osobe: Ranko Mijic, koji danas vodi privatni biznis, Zivko Jovic, policajac, Dusan Jankovic, savjetnik u MUP-u RS, Simo Miskovic, penzioner, kao i Slobodan Kuruzovic, komandant koncentracionog logora Trnopolje, i Dragan Mrdja-Dado, koga prezivjeli navode kao naredbodavca masakra nad 200 nesrba na Korcanskim stijenama.
PRIJEDOR
Opstina u kojoj su pocinjeni zlocini genocida i zlocina protiv covjecnosti medju najstrasnijima u BiH, dosad je u Haag isporucila desetak optuzenih, u procesima Omarska i Keraterm. Dodatno, ICG navodi i sljedece osobe: Ranko Mijic, koji danas vodi privatni biznis, Zivko Jovic, policajac, Dusan Jankovic, savjetnik u MUP-u RS, Simo Miskovic, penzioner, kao i Slobodan Kuruzovic, komandant koncentracionog logora Trnopolje, i Dragan Mrdja-Dado, koga prezivjeli navode kao naredbodavca masakra nad 200 nesrba na Korcanskim stijenama.
ROGATICA
Rajko Kusic, oficir vojske bosanskih Srba, Mile Sokolovic, funkcioner opstinske vlade i clan Socijalisticke partije RS i Mladen Vasiljevic, trenutno policajac na Palama.

SANSKI MOST
Nakon sto je 5. korpus Armije Republike BiH 1995. oslobodio Sanski Most, otkriveni su brojni tragovi o ratnim zlocinima u ovom gradu, za koje se, prema izvjestaju ICG-a, najodgovornijim smatraju Nedeljko Rasulo, koji je poslije rata odselio u Brcko, vec pomenuti Vlado Vrkes, koji se nalazi u Bijeljini, Mirko Vrucinic, koji je pomocnik sefa prijedorske policije, Drago Vujanic, policajac u Banjoj Luci, Milan Davidovic, poslanik u opstini Srpski Sanski Most, Branko Basara, koji se krije u podrucju Prijedora, Pero Colic, privatni poduzetnik na Palama, Branko Sobot, Gojko Macura, Mico Prastalo, sva trojica zaposleni u Prijedorskoj policiji, te Danilusko Kajtez, sa trenutnim boravistem u Nisu, u Srbiji.
SOKOLAC
Milan Tupajic, poslanik u entitetskom parlamentu, i Milovan Bjelica, privatni poduzetnik, navode se kao vjerovatno najodgovorniji za ratne zlocine pocinjene u opstini Sokolac.
TESLIC
Cetiri osobe se vec nalaze u zatvoru Haaskog tribunala za zlocine pocinjene u ovoj bosanskoj opstini. Pored njih, navode se jos: Savo Knezevic, pravoslavni svestenik, Nikola Perisic, privatni poduzetnik, Milan Stankovic, visoki oficir vojske RS i Mirko Slavulja, sef dobojske policije.
VISEGRAD
Dusko Andric, koji danas u Visegradu zivi kao penzioner, Risto Peresic, direktor jednog javnog preduzeca i Momir Savic, privatni poduzetnik navode se kao osobe protiv kojih Tribunal jos nije podigao javne optuznice.
VLASENICA
Rajko Dukic, direktor firme Boksit, Goran Viskovic, radnik obezbjedjenja u opstinskom sudu u Vlasenici, Milenko Stanic i Rade Bjelanovic.
ZVORNIK
Dragan Spasojevic i Dragomir Vasic, clanovi opstinske skupstine, te Branko Grujic, utjecajni lokalni biznismen.
Sef Medjunarodne krizne grupe, James Lyons, kazao je u jednom interviewu: "U Republici Srpskoj ni ne mogu priznati zlocine, jer bi se tada ogoljeli temelji na kojima je ovaj entitet stvoren. Ako ovaj izvjestaj i nece imati nekog psiholoskog efekta na zainteresirane u Republici Srpskoj, imat ce svakako na medjunardnu diplomaciju”. Lista imena, koju prenosimo iz ove studije, nije, naravno, zvanicna. To nije, barem ne u cjelosti, lista osoba koje je, tajno ili javno, optuzio Haaski tribunal. Zvanican komentar Tribunala o ovoj studiji ICG-a dala nam je nova glasnogovornica Tuzilastva, Florence Hartman:
HARTMAN
Ova lista nema nista sa Tribunalom i ICG je pravio na svoj nacin, koji se, naravno, razlikuje od naseg metoda rada. Medjutim, izvjestaj je veoma zanimljiv i u njemu ima imena koja su nama veoma zanimljiva, ali vam ne mogu reci koja su to imena.

Spisak zlocinaca sa Vozuckih prostora
1. Stojko Blagojevic,
2. Mladen Bozic,
3. Mladen Savic,
4. Milutin Misic,
5. Vitomir Pejanovic,
6. Slobodan Njegomirovic,
7. Cvijetin Bozic,
8. Vjekoslav Sorak,
9. Zoran Blagojevic,
10. Radenko Ilic,
11. Zoran Smiljic,
12. Rajko Bozic,
13. Petar Lukic,
14. Stojko Savic – Luis,
15. Ivan Sakic – Sokac,
16. Zoran Savic – Kolac,
17. Stjepo Mrkaljevic – Ceto,
18. Slavko Lukic – Ciro,
19. Bogdan Ignjic – Krnjo,
20. Drago Krsmanovic – Djuro,
21. Njegomir Njegomirovic – Maraca,
22. Vinko Popovic – Pop,
23. Ilija Djokic – Iljaz,
24. Nenad Simic – Cigo,
25. Mladen Djuric – Supak,
26. Nenad Jovic – Pipolo,
27. Ostoja Jelisic – Cica,
28. Branko Panic – Urnebes,
29. Slavko Djuric – Doktor.
Vozucu su, kao znacajno uporiste fasistickog bezumlja, cesto tokom fasisticke agresije na Bosnu i Hercegovinu pohodile najvise cetnicke glavesine. U jednu takvu posjetu, 10. juna 1993. godine, stigao je ratni zlocinac Radovan Karadzic u pratnji zlocinacke sabrace: Branka Savica, Radoslava Brdjanina, Bore Vasica, Dusana Kovacevica, Bogdana Subotica, Jovana Tintora, Alekse Milojevica i Manojla Milovanovica. Njih su ispred manastira u Kalajsima docekali predstavnici tzv. Srpske opcine Zavidovici sa sjedistem u Vozuci; Stojko Blagojevic, Mladen Bozic, Mladen Savic, Milutin Misic, Vitomir Pejanovic, Slobodan Njegomirovic, Cvijetin Bozic, Vjekoslav Sorak, Zoran Blagojevic, Radenko Ilic, Zoran Smiljic i Rajko Bozic. Svi oni bi se (ako se cak vec ne nalaze ) trebali pojaviti na Haskoj listi obtuzenih za ratne zlocine.
To su najodgovorniji vozucki cetnici koji su planirali i organizirali ubijanja, hapsenja i progone Bosnjaka, te pljacke , paljenja i razaranja njihovih imanja po vozuckim selima, a egzekutori njihovih svirepih fasistickih zlocina nad Bosnjacima pripadali su zloglasnoj i po zlocinima elitnoj, cetnickoj formaciji Crvenih beretki ciji je komandir bio Zoran Blagojevic, a njegov zamjenik Petar Lukic. 
Medju najsvirepijim cetnicima vozuckih Crvenih beretki spominju se:
Stojko Savic – Luis,
Ivan Sakic – Sokac,
Zoran Savic – Kolac,
Stjepo Mrkaljevic – Ceto,
Slavko Lukic – Ciro,
Bogdan Ignjic – Krnjo,
Drago Krsmanovic – Djuro,
Njegomir Njegomirovic – Maraca,
Vinko Popovic – Pop,
Ilija Djokic – Iljaz,
Nenad Simic – Cigo,
Mladen Djuric – Supak,
Nenad Jovic – Pipolo,
Ostoja Jelisic – Cica,
Branko Panic – Urnebes,
Slavko Djuric – Doktor.
I

PANTELIJA CURGUZ


Pogledajte ;
  MIROSLAV VASILIĆ, ZAROBLJENI SRPSKI OFICIR GOVORI O SVOM RATNOM POHODU NA POSAVINU.
  MI SMO SRUŠILI PLEHAN I UBIJALI CIVILE!
http://nebeskimnarodomsotonavlada.blogger.ba/
U zakljucku se navodi;.
Zauzeli smo to hrvatsko selo ubivši sve što se moglo ubiti.
  S majorom Pantelijom Čurguzom, krenuli smo u osvajanje hrvatskih sela Modrana I Plehana, a ja sam raspoređen u bataljun kojim je zapovijedao kapetan Ostoja Jajčanin. Preko njih je iz najvišeg vrha naše vojske odmah stigla I naredba the se miniraju, bolje reći uklone sa zemlje, svi tuđi vjerski I drugi objekti, posebno samostan Plehan, sve što je mirisalo na ustaštvo.
05.07.2013.

BALKANSKA TRANZICIJSKA PRAVDA

Balkanska tranziciona pravda

 

 

rs je genocidna i mora nestati

Uhapšen   osumnjičeni   za zločin u Odžaku i Bosanskom Brodu

Službenici Granične policije BiH uhapsili su Josipa Tolića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Odžaka i Bosanskog Broda.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Tolića da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do oktobra 1992. godine učestvovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti na području Odžaka i Bosanskog Broda.

On je osumnjičen da je kao komandir straže u nekoliko logora i objekata za zarobljavanje učestvovao u zlostavljanju više desetina žrtava srpske nacionalnosti.

“Prema prikupljenim dokazima, žrtve su silovane, zlostavljane i mučene na izuzetno ponižavajuće načine, u čemu je osumnjičeni lično učestvovao. Od posljedica mučenja i zlostavljanja određeni broj zarobljenika je smrtno stradao”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Sud BiH je već osudio Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. nad srpskim civilima u Odžaku.

Terzić je jedna od svega nekoliko žena optuženih za ratne zločine počinjene u BiH.

Kako je navedeno u presudi, Terzić je proglašena krivom jer je zarobljenike udarala palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine.

Interesantno kako ne traze mene  koji sam ubio vise od dvijesta pedest cetnika I JNA zlocinaca  pripadnika Banjaluckog I Kninskog korpusa dok su me pokusavali uhvatiti zivog u mojoj kuci Dobili su naredbu Cuo sam Milorade ne pucajte hocu ga zivog A ja sam posto nisam imao izbora precizno smireno ubijao zecice koji su puzali kroz kukuruz visine pola metra Puzali su ko mravi a ja ih sve u sridu Brojao sam do dvijesta pedest a onda je pala noc I kanalom za kanalizaciju sam se izvukao u sumu odakle sam sutradan gledao kako kupe smrdljivu fasistoidnu cetnicku kopilad I slazu ih na traktor ko palacenjke jedan preko drugog

A ISTO TAKO JE INTERESANTNO KAKO NE HAPSE ZLOCINCA CURGUZA ZA KOGA POSTOJE NEPOBITNI DOKAZI ZA ZLOCINE KOJE JE POCINIO

 

VOJSKA rs POLICIJA rs I INSTITUCIJE rs SU ZLOCINACKA ORGANIZACIJA.
DOLAZI VRIJEME KADA SE   SRBI MORAJU SUOCITI SA BOLNOM ISTINOM.
rs je genocidna I mora nestati.
Ja na tome radim skoro 20 godina.
http://genocidnarsnestaje.blogger.ba/

Pogledajte ;
  MIROSLAV VASILIĆ, ZAROBLJENI SRPSKI OFICIR GOVORI O SVOM RATNOM POHODU NA POSAVINU.
  MI SMO SRUŠILI PLEHAN I UBIJALI CIVILE!
http://nebeskimnarodomsotonavlada.blogger.ba/
U zakljucku se navodi;.
Zauzeli smo to hrvatsko selo ubivši sve što se moglo ubiti.
  S majorom Pantelijom Čurguzom, krenuli smo u osvajanje hrvatskih sela Modrana I Plehana, a ja sam raspoređen u bataljun kojim je zapovijedao kapetan Ostoja Jajčanin. Preko njih je iz najvišeg vrha naše vojske odmah stigla I naredba the se miniraju, bolje reći uklone sa zemlje, svi tuđi vjerski I drugi objekti, posebno samostan Plehan, sve što je mirisalo na ustaštvo.

 

 

Derventa Genocide Blog
<< 07/2013 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


MOJI LINKOVI

Srpski genocid u BiH nesmije biti zaboravljen
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
26743

Powered by Blogger.ba