Derventa Genocide Blog

Dobrodošli na moj blog ... Bosnian Genocide, 1992-95. Derventa Genocid nad Bosnjacima I Hrvatima u sjeni Srebrenice

18.04.2013.

OBADVA,OBADVA PADOSE ZA GENOCIDNU RS KOJA CE NESTATI

Haag: Karadžić traži da sud obaveže Mladića da svjedoči

image Radovan Karadžić 

        

(24SI) - Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas od Haškog tribunala da obaveže nekadašnjeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića da svjedoči u njegovu odbranu. I Karadžiću (67) i Mladiću (70) pred Tribunalom se trenutno sudi, po ...

...  identičnoj optužnici, za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN.

U danas objavljenom zahtjevu da sudije obavežu Mladića na svjedočenje posebnim nalogom, subpoenom, Karadžić navodi da je Mladić odbio njegov poziv da dobrovoljno svjedoči.

Mladićevo svjedočenje, piše u zahtjevu, relevantno je za pobijanje svih navoda optužnice protiv Karadžića.

Karadžić, kako je napisao njegov pravni savjetnik Piter Robinson, očekuje, između ostalog, da Mladić posvjedoči da "nikada nije izvjestio Karadžića, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti strijeljani, da se strijeljaju ili da su strijeljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevih naređenja, planova ili namjere da se zarobljenici pogube".

U odgovoru na prijedlog Karadžića da Mladić svjedoči 29. jula - za vrijeme ljetne sudske pauze - Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da to nije moguće zbog toga što se bivšem komandantu VRS sudi po istoj optužnici.

Mladićevi advokati naglasili su da optuženi ne mogu biti prinuđeni da svjedoče na svom suđenju, kako ne bi bili izloženi mogućnosti da sami sebe optuže. To, zbog istih optužnica, važi i za Mladićevo svjedočenje na suđenju Karadžiću.

Branioci generala Mladića naznačili su i da on zbog narušenog fizičkog i psihičkog stanja "jedva" učestvuje i u svom suđenju.

Odluku o zahtjevu Karadžićeve odbrane sudije će donijeti naknadno.

Zahtjev da svjedoče u odbranu Karadžića nedavno su odbili i generali VRS Zdravko Tolimir i Radivoj Miletić, koji su nepravosnažno osuđeni na doživotni zatvor, odnosno zatvorsku kaznu od 19 godina zbog genocida, odnosno zločina nad Muslimanima u Srebrenici.

Karadžić je zatražio da sud i Tolimira i Miletića obaveže da svjedoče.

Derventa Genocide Blog
<< 04/2013 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930


MOJI LINKOVI

Srpski genocid u BiH nesmije biti zaboravljen
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
26743

Powered by Blogger.ba